ŠTETA MORA DA SE PLATI ODMAH


D. I.KRASIĆ | 17. april 2012. 20:56 |

Osiguravajuće kuće u Srbiji imaju rok za isplate šteta maksimum dve nedelje. Rok počinje da teče od momenta kompletiranja dokumentacije za naknadu štete

 Osiguranje isplaćuje štete u roku

OSIGURAVAJUĆE kuće koje redovno posluju imaju rok od najviše 14 dana da isplate štetu svom osiguraniku. Taj rok počinje da teče od momenta kompletiranja dokumentacije za naknadu štete. Kod takozvanih malih šteta, pak, odnosno onih čija visina je do 500 evra u dinarskoj protivvrednosti, taj rok je osam dana.

- U slučaju da uz zahtev nije priložena kompletna dokumentacija za štete po osnovu obaveznog osiguranja u saobraćaju, društvo za osiguranje je dužno da u roku od osam dana od dana prijema odštetnog zahteva, od oštećenog, pismenim putem, zatraži dopunu dokumentacije - rečeno je "Novostima" u Narodnoj banci Srbije.

Kako će koje osiguravajuće društvo da se organizuje u procesu utvrđivanja, procene i odlučivanja o isplati neke štete, zavisi od njegovih akata i procedure. Ali, u svakom slučaju, rešavanje odštetnog zahteva i isplata štete mora da se izvrši u ovim rokovima.

 

ŽALBE – OSIGURANICI se Centru za korisnike finansijskih usluga centralne banke najčešće žale na visinu ponuđene naknade štete, neblagovremene isplate naknade štete i na odbijanje isplate nespornog dela - ističu u NBS. - Najveći broj pristiglih prigovora odnosi se na autoodgovornost i na osiguranje od nezgode.

 

Inače, osiguravajuće kuće su lane, prema podacima NBS, rešile više od 410.000 zahteva za naknadu iz osiguranja. Od toga je više od 386.000 zahteva za naknadu iz neživotnog i preko 24.000 iz životnog osiguranja.

- Ažurnost u rešavanju štete, koja kao godišnji pokazatelj predstavlja odnos broja rešenih šteta u tekućoj godini u ukupnom broju šteta, u 2011. godini iznosi 93 odsto, što je na istom nivou u odnosu na prethodnu godinu - navode u NBS. - Posmatrano po grupama poslova osiguranja, ažurnost u rešavanju šteta neživotnog osiguranja u 2011. godini iznosi 92 odsto, dok ažurnost u životnim osiguranjima iznosi 96 odsto, što odgovara prirodi podele na životno i neživotno osiguranje.

Najveća ažurnost posmatrano po vrstama neživotnog osiguranja ostvarena je u osiguranju finansijskih gubitaka 98 odsto, a po vrstama životnog osiguranja u rentnom osiguranju gde je postignuta puna ažurnost.

Brošura

GSI MASTER d.o.o.

Društvo za posredovanje u osiguranju
Šajkaška  23/59
11108 Beograd 12
SRBIJA
T: +381.11.40 44 254
M: +381.63.23 77 11
dežurni telefon (24h/365 dana): 069/2337-710

Preporučujemo - Naši klijenti:

Pratite nas na: