POČELA PRIMENA BONUS – MALUS SISTEMA

01.09.2011.

U Srbiji se od 01. septembra 2011. godine primenjuje bonus malus sistem, što znači da će visina premije obaveznog osiguranja vlasnika motornog vozila zavisiti od toga da li je osiguranik u prethodnom periodu imao prijavljenu štetu po osnovu osiguranja tog vozila, za koju je odgovoran.

Bonus – malus sistem se uvodi odlukom Narodne banke Srbije, čija je namera da se, kao u većini država, pravi razlika u premiji za savesne i nesavesne vozače. Savesni vozači se nagrađuju manjom, a nesavesni vozači kažnjavaju višom cenom osiguranja autoodgovornosti (obaveznog osiguranja vlasnika motornog vozila od odgovornosti za štetu koja se upotrebom motornog vozila pričini trećim licima usled smrti, povrede tela, narušavanja zdravlja, uništenja ili oštećenja stvari).

Prema novom sistemu, maksimalno umanjenje premije (bonus) biće 15 odsto za vlasnike vozila koji ne naprave štetu tri godine uzastopno, dok će vozači koji budu prouzrokovali štete tri godine za redom ili tri i više šteta u jednoj godini, plaćati 2,5 puta veću cenu od osnovne.

Bonus  malus sistem trebalo bi da dodatno uredi tržište osiguranja i da utiče na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda. Suština je da će ovaj sistem preventivno uticati na svest vozača, jer će sada svi znati da će biti kažnjeni i kroz cenu polise osnovnog osiguranja, ako vozilom izazovu ili pričine štetu.

Najveću korist od sistema bonus  malus će imati savesni vozači, a njih je čak 97%, jer će oni biti nagrađeni nižom cenom osnovnog osiguranja. Sa druge strane je 3% vozača koji izazivaju štete i na koje će se odnositi malus. Iz malusa može da pređe u bonus, tako što će cena biti umanjivana za 5% svake godine u kojoj ne bude šteta, s tim što se kao početna uzima cena osnovne polise uvećana za malus.

Bonus malus sistem odnosi na vozača, prema njegovom matičnom broju, ali po vozilu. Vlasnici više vozila mogu da imaju i bonus i malus, za različita vozila.

Prilikom produženja polise osiguranja autoodgovornosti vlasnici vozila treba obavezno da ponesu prethodnu polisu za to vozilo, jer će tako biti svrstani u jednu od dve kategorije. Ako je vozilo prodato, treba poneti poslednju polisu, ali ne stariju od tri godine.

 

Brošura

GSI MASTER d.o.o.

Društvo za posredovanje u osiguranju
Šajkaška  23/59
11108 Beograd 12
SRBIJA
T: +381.11.40 44 254
M: +381.63.23 77 11
dežurni telefon (24h/365 dana): 069/2337-710

Preporučujemo - Naši klijenti:

Pratite nas na: